Broxtowre Steet - 2013
This end terrace in Sherwood had been trashed by the tenants. Complete horror story! The building had been turned into a cannabis factory. The internal floors and ceilings had huge holes cut through to allow the sprinkler system to work. All the walls, ceilings and floors were sodden, smelly, and basically destroyed. Our brief was to sort it all out and at the same time bring the building up to modern insulation standards. We achieved this by stripping back all the outside walls, and also the ceiling on the top floor, and fixing layers of insulation under the new plasterwork.

Categories: Renovation

Powell Court - 2013
This is a real cook's kitchen! We also took a little space from the room to enlarge the utility to create a big, 'put all the shoes, bags and coats in' cupboard. Upstairs we are updating the bathrooms.

Categories: Bathroom | Kitchen

6 Stable Yard - 2012
This is part of the Stableyard refurbishment in Kirklington.

Extra upstairs space was created and the steel trusses were left exposed to emphasise the origns of this building.

This stable yard was originally built for stabling horses, storing carts and tack and also accommodation for farm workers. When we arrived on site, several of the units were empty. Our task was to modernise the accommodation. The homes now have: massive wall insulation; massive loft insulation; double glazing; downstairs cloakrooms; wider staircases; new bathrooms and kitchens.

Categories: Conversion | Bathroom | Kitchen

3 Stable Yard - 2012
This is part of the Stableyard refurbishment in Kirklington.

This stable yard was originally built for stabling horses, storing carts and tack and also accommodation for farm workers. When we arrived on site, several of the units were empty. Our task was to modernise the accommodation. The homes now have: massive wall insulation; massive loft insulation; double glazing; downstairs cloakrooms; wider staircases; new bathrooms and kitchens.

Categories: Conversion | Bathroom | Kitchen

Stubs Cottage- 2012

This is part of the Stableyard refurbishment in Kirklington.

This stable yard was originally built for stabling horses, storing carts and tack and also accommodation for farm workers. When we arrived on site, several of the units were empty. Our task was to modernise the accommodation. The homes now have: massive wall insulation; massive loft insulation; double glazing; downstairs cloakrooms; wider staircases; new bathrooms and kitchens.

Categories: Conversion | Bathroom | Kitchen

Lime Tree Gardens - 2012
This house had a previously built extension linking the kitchen, utility area and garage. The floors were on differing levels, it was 'bitty' and cold. The family wanted a bigger kitchen and a nicer utility room, they also wanted to make their home warmer and more energy efficient. We installed solar panels; a new, more efficient central heating system; new double glazed windows; raised the roof of the extension; insulated the floor; re-fitted the kitchen in its new position; and moved the downstairs wc.

Categories: Extension | Kitchen

Wyndham Mews - 2012
This project was the total renovation of a 1970's three bedroomed first floor apartment. We managed to keep a 70's feel, but with all the latest energy saving techniques and materials. With a close eye to future maintenance, all the windows and barge boards were changed to UPVC. A new energy efficient boiler was installed and exterior walls were insulated to help combat ever increasing fuel bills. Both the bathroom and kitchen were replaced. Careful space planning meant that a separate shower was installed as well as a bath! Bron was delighted that the project was completed on time and did not go over her budget. Although Insulation in the 1970's was poor, developers were much more generous with space, creating light airy rooms. It is always very satisfying to transform a cold drafty house into a stylish home without destroying the original features.

Categories: Renovation | Bathroom | Kitchen

Wilford Road - 2012
This house had originally been a two up and two down terrace with a single storey lean to kitchen and bathroom on the back. The front room downstairs was lovely, but the back room was dark. The downstairs bathroom was tiny. A steel beam in the back room allowed us to increase the height of the opening, together with the installation of a roof light on the lean to area, this has bought plenty of light into the room. The tiny bathroom was turned into a new shower room. The old corridor is now part of the kitchen, which with the new roof light is a lovely light and airy space.

Upstairs the old boiler cupboard was dismantled as the new efficient boiler is much smaller. Part of the second bedroom has been partitioned off to create a much desired upstairs bathroom.

Categories: Renovation | Bathroom | Kitchen

Ella Road - 2012
Our clients and their children had out grown their kitchen. They wanted a much larger living, dining, kitchen, homework space that flowed out into their garden. Like so many families today, they did not want to move house. They also needed to carry on with their busy lives whilst the building work was completed, so Spaces Building turned their existing dining room into a temporary kitchen/utility for the duration of the project.

One side and the end wall of the existing kitchen were removed to enable new kitchen and utility areas to be created, with the upper rooms being supported by cleverly concealed steel columns and beams. The new space is flooded with natural daylight by a combination of Velux windows down one side and aluminium bi-fold doors opening onto a new patio area to the rear. The old garden wall was cleverly extended with reclaimed bricks and it is difficult to see what is original and what is new!

Categories: Extension | Kitchen

Devon Drive - 2012
This lovely Edwardian house in Sherwood was suffering from a damp problem. We decided it was likely to have been caused by condensation as the house was double glazed and the windows rarely opened. We unblocked the fireplaces and opened them up to provide a through draft for the ground and first floor rooms. We then insulated all the outside walls before re-plastering them. The kitchen was knocked through to the old outside 'privvy'.

A new modern economical boiler and unvented cylinder were installed. The rickety staircase to the attic was replaced. The large bathroom and separate toilet were reconfigured to create a spacious bathroom with separate shower cubicle and also a second shower room with toilet and wash basin.

Categories: Renovation | Bathroom | Kitchen

Shrimpton Court - 2012
Our client, Charles had bought an old peoples bungalow to enable him to relocate from Berkshire to be close to his family in Ruddington. The property required a full renovation to provide Charles, who has difficulty getting around, with a new heating system, an assisted shower room and new kitchen on a revised layout. These facilities have enabled Charles to continue living independently with the support of his family.

Access into the bathroom was changed to a sliding door for ease of use in the space available and the internal layout carefully designed. Sanitary ware was selected to include a high level WC and a wash basin with semi pedestal to keep the floor clear of obstruction. A low level shower tray was fitted to the full width of the room with a half height shower screen, curtain, shower seat and special non slip strips fitted to the tray. Grab handles were fitted at strategic locations within the room and all appliances were compliant with regulations for use by the disabled.

The project was completed on time and within budget and Charles is now living very happily in his new environment close to his family.

Categories: Renovation | Bathroom | Kitchen

     

Newcastle Drive - 2012
This project was in The Park, Nottingham. We created a lovely shower room in a small space. The kitchen area was tiny but part of a lovely big room with views across Nottingham.

Categories: Bathroom

Carvers Croft - 2011
This bungalow has probably one of the best views in Nottinghamshire. Our clients wanted to take advantage of this by building a loft conversion with a dormer extension. This has created 2 stunning new bedrooms with a shower room. The new staircase has thrown a pool of light into the original ground floor which was previously very dark.

Categories: Loft Conversion | Bathroom

Chimes Meadow - 2011
10 chimes Meadow was our very first solar pv installation. Our clients and their lovely extended family are in the photo with Andrew and Steve Gill from local electricians Gill Taylor.

Categories: Solar Panels

Lenton Road Flat 5 - 2011
As is often found in these large flats in the park, the kitchen was too small. We created this elegant 'food preparation' area in the main living area. The washing machine, boiler and other more utilitarian, but essential items are in the old kitchen.

Categories: Renovation | Kitchen

Lenton Road Cellar - 2011
The vaulted cellars in the late Georgian building were supported by pairs of large oak timbers which over time had become rotten at the ends and were failing to hold up the roof.  The vaulted ceiling was showing signs of cracking and the timbers had to be supported by a series of permanent props which were ugly and prevented the cellar from being converted into usable space.

We devised a clever system using galvanised channel sections, installed back to back and bolted through the timbers and bearing on the brickwork either side of the cellar.  Rotten sections of timber were cut out and replaced with treated timber to, leaving as much of the original as possible.
The project was completed totally in on time and on budget.  The client wrote to us saying: ‘The team at Spaces Building have done a great job’.  Our thanks go again to our local partners: Anthony Rudge Associates - Structural Design; Ken Ware Engineering Ltd – Steelwork detailing & fabrication; Gill & Taylor Ltd – Electrical works.

Categories: Renovation

Jermyn Street - 2011
The Queen owns the leasehold to this small flat in the centre of London, it is a stones throw from Piccadilly tube station! It was stuck in a 1980's time warp, think floral flounces and paint effects, with a heating system that was old and inefficient. We stripped the flat right back to bare brick and reconfigured the space. We created a perfect pied a terre for a city slicker! There is a very luxurious shower room, bedroom, kitchen, and living room. We fitted a solid walnut floor throughout, and walnut doors. Mirrors were used extensively to make the space appear bigger. It is now very smart, luxurious and energy efficient.

Categories: Renovation | Bathroom | Kitchen

Hill Syke - 2011
Simple bathroom

Categories: Solar Panels | Bathroom

     

Abbey Road - 2010
Our client wanted to update her 1950's semi from a student party pad to something more befitting a graduate career girl. With clever planning, a small extension and internal modifications, we were able to transform her home.

The small upstairs bathroom and separate toilet were knocked into one spacious room with large luxury shower. Downstairs a wc, and utility room were created from the old kitchen. We built an extension across the back of the house and knocked it into the dining room, fitted new units and appliances to create a large kitchen, living, dining space. This room opens out onto a decked area, ideal for summer barbeques with friends.

Categories: Extension | Bathroom

Coppertop - 2010
Our clients needed to improve the circulation of their house, especially between the kitchen and dining areas, create a separate living area for their teenage children and generally update their large family home. We were able to do this for them by careful planning and skilled craftsmanship!

Categories: Remodelling | Bathroom

   

Bramley Close - 2010
Our clients were rapidly outgrowing their home.  They also wanted to maximise their magnificent garden with views over open countryside.  They also wanted some form of renewable energy.  The extension created a fabulous kitchen, dining, living room with doors opening onto the garden.  The former dining room was also extended to create a family room.  The utility room was re-located to the side of the house.


The second floor extension over the garage has increased the size of the third bedroom and also allowed the tiny bedroom to be transformed into a fabulous master bedroom with large en-suite shower room and views over the back garden.  Solar panels have been installed on the roof to provide hot water.

Categories: Extension | Bathroom | Kitchen

Bramley Close - 2010
Our clients had seen what we had done with their neighbour’s home and presented us with a wish list!  They wanted a new modern, kitchen, living, dining room with easy access to their garden.  They also wanted a larger utility room with a door into the garage.  Upstairs, they wanted a much bigger master bedroom and en-suite. The result is fabulous!

Categories: Extension | Bathroom | Kitchen

 
     

Byron Gardens - 2010
Our clients wanted to adapt their bungalow to their new 'retired' life style. By converting the loft, two bedrooms and a shower room were created for their guests, in particular their son and his family. There is also a light and spacious study area. Downstairs the en-suite master bedroom was completely refitted, and the cloakroom extended to form a shower room.

Best wishes for your retirement!

Categories: Loft Conversion | Bathroom

Archway House
This beautiful Edwardian family home was built with large and elegant rooms. However, in the 1900s, houses were designed to have a small kitchen and several dedicated utility/pantry areas, all very much behind the beige doors and tucked away from the garden! The house has a very grand and beautiful front entrance, but as would be expected for a house of this age, a 'tradesman's entrance' hidden around the back.

Our clients wanted a much larger kitchen with dining and living space, and easy access to the beautiful garden. They also wanted an inviting but practical entrance for friends and family that was close to the kitchen and not hidden away.

We designed the extension to blend into the existing architecture. A dark open courtyard and also a store room were incorporated into this space to create a fantastic new room with French windows onto a new terrace. The old coal house was converted to the new entrance which faces onto the parking area. We also added new bathrooms and shower rooms and more modern insulation. It was a real pleasure working on such a beautiful house.

Categories: Extension | Bathroom | Kitchen

Orchard Close
This extension to the rear of the house, has transformed the kitchen and dining rooms. Previously the kitchen was a small walk through to the dining room. The extension has made a lovely light airy room which now forms part of a large modern living, dining, kitchen room.

Categories: Extension | Kitchen

Hillside Drive
This extension to the front of the house has: increased the size of the living room; created a study; utility room; wc; upstairs bedroom with en-suite and created this magnificent full height hall way. The hallway has a fabulous oak staircase and great views over Southwell.

Categories: Extension | Bathroom

Lanson
This house in Upton is on a beautiful plot but the hall way was cramped and the living room not in proportion to the rest of the living space.  This simple extension to the front elevation links together previous extensions, enlarges the main living room, and has added a spacious hallway.
A beautiful patio was built at the rear of the house to take full advantage of the lovely private setting.

Categories: Extension | Bathroom

Fairfield House
There had been several extensions to Fairfield House over the years, and we were about to build another! A stunning rear elevation has created a magnificent kitchen, dining, living space which looks out over the beautiful mature garden. Upstairs a very small bedroom has been extended to a large double and an extra bedroom with en-suite has been added. The house had a very small hall and very dark dining room. We were able to remove part of the original outside wall with some large steel beams which has created a beautiful light spacious dining entrance room. The dated fireplaces were removed and a wood burning stove was added to the living room.

Categories: Extension | Bathroom | Kitchen

Evergreen House
Our Home! We bought Evergreen House in 2004. Although it had been a loved family home in the past, it was in a bad state by the time we bought it. On the day we moved in rain was pouring in through the roof, down the chimneys and even through the window frames! Very depressing! We wanted to keep the period charm of the place, but wanted all mod cons: electricity, central heating, new roof to start with and then double glazing, and insulation up to and beyond current building regulations for new homes.

Categories: Renovation | Bathroom | Kitchen

5 Woodland Drive
This was one of the very first projects we did for a private client. What clients to have for a first job! Vicky insisted on making the guys fairy cakes, and they thanked us with beer at the end.

This extension and garage conversion has created one new bedroom and extended another one upstairs. On the ground floor it has extended the kitchen; created a play room; created a side entrance from a utility room and a downstairs loo.

Categories: Extension | Kitchen